Kodune turvasüsteem kaitseb nii varga kui tuleõnnetuse eest

Veikko Kasak
USS Security teenistusdirektor

Nii nagu vesi voolab sinna, kuhu tal kõige mugavam minna, läheb ka varas talle hõlpsamini ligipääsetavasse ja vähemturvalisse korterisse või majja.

Suvel ja ilusate ilmadega ka sügiseti sissetungimiste ja varguste arv üldiselt tõuseb. Kõige tõenäolisemalt juhtub see sellepärast, et puhkuste ajal käivad inimesed reisimas või on muudel põhjustel kodust pikemat aega eemal. Sissemurdmiste “tipp-tunnid” jäävad päevasele ajale, kui inimesed on lahkunud tööle ja aknad kas täiesti lahti või tuulutusasendisse jätnud. Kõige rohkem peaksid seda silmas pidama esimeste korruste elanikud ning inimesed, kelle rõdud on ehitatud maapinnaga samale tasemele. Lahtiste akende ja rõduuste kaudu on pätil väga lihtne sisse tulla, väärtesemed kaasa haarata ja nelja tuule poole kaduda.

Märgiks kuritahtlike kavatustega isikutele, et pererahvas on kodust läinud, on ka see, kui muru on pikka aega niitmata või postkast ajalehti ja kirju täis. Seepärast tasub pikemaks ajaks kodust eemale minnes leppida naabrite või sõprade-tuttavatega kokku, et nad käiksid regulaarselt postkasti tühjendamas, lehti riisumas, lund kühveldamas või isegi muru niitmas. Hea ettevaatusabinõu on ka mõne aegreleega valgusti, raadio või televiisori kasutamine, mis hakkaks kindlal ajal mängima. Pimedamal ajal põlev lamp jätab eemalseisjatele mulje, et keegi on ikkagi kodus.

Suurema südamerahu tagab kodune valvesüsteem, mis on justkui „virtuaalne“ turvamees. Kodused valveseadmed on andmeside kaudu alati ühenduses turvafirma juhtimiskeskusega, kus turvatöötajad näevad, kas Teie kodu on valve all või mitte. Kui andur annab mõnes ruumis häiret, siis teavitatakse selleks koheselt peremeest telefoni teel või saadetakse automaatselt patrullekipaaž olukorda kontrollima. Kui juba olete turvafirma klient, siis soovitan kindlasti panna oma uksele ja akendele turvasüsteemi kleebised, sest juba info teie kodu valvamisest on enamikel juhtudel vargale piisavaks heidutuseks.

Valvesüsteemi paigaldamise aeg sõltub hoonest, kuid reeglina ei kulu selleks enam kui üks päev. Lisaks tasub arvestada veel paari päevaga, mis kulub valvesüsteemi projekti kokku panemiseks. Üldiselt on tänapäeval väga levinud juba maja ehitamisel valvesüsteemi planeerimine, mis võimaldab andurite juhtmed seinte sisse ära peita. Kuid väga edukalt saab valvesüsteemi panna ka valmis korterisse või majja. Kui kasutada juhtmevabasid andureid, ei jää seintele ka mingeid kaableid näha.

Lisaks vargustele tuleb koduse turvalisuse puhul kindlasti arvestada ka tuleohutusega. Igas eramajas peab olema vähemalt 6kg tulekustuti. Kuigi seadus seda otseselt ei nõua, on mõistlik tulekustuti osta ka korterisse. Köögis peaks igaühel käepärast olema tulekustutustekk, millega kiirelt lahtist tuld summutada.

Paljudele inimestele tuleb üllatusena teadmine, et ka suitsuandur on koduse valvesüsteemi väga levinud osa. Pealegi on suitsuandur asi, mis peab niikuinii igas eluruumis toalaes olema. Kui aga suitsu- või temperatuuriandur on ühenduses turvafirma juhtimiskeskusega, siis on kordades suurem tõenäosus, et tulekahju avastatakse enne, kui on juba liiga hilja. Näiteks USS Security juhtimiskeskusega ühendatud koduvalve suitsuandur annab häireteate ka siis, kui valvesüsteem ei ole aktiveeritud. Seega – juhul, kui olete kodust lahkudes unustanud korteri valve alla panna või öösel magades peaks tekkima korteris tuleoht, on see info juba spetsialistideni jõudnud ja nad saavad vajadusel tuletõrje kohale saata.

Olgu siis tegu sissemurdmise, tulekahju või kiirabi väljakutsega on oluline, et nii majanumber ja tänava nimi oleks nähtaval kohal ning arusaadavad. Selle lihtsat asja eest hoolitsedes olete teinud juba palju, et turvafirma või päästeteenistus ohu korral õige maja hõlpsalt üles leiaks.